Diretor Adm. Ths. Sonne

Historie

Adm. direktør Ths. Sonne, er født d. 07. februar 1915 af danske forældre, chefingeniør Knud Sonne og hustru Agnes J. Maria, under deres 10-årige ophold i Rio de Janeiro. Hans far arbejdede på daværende tidspunkt for Siemens og var således med til at elektrificere Brasilien.

Ths. Sonners far var en af grundlæggerne af Dansk brasiliansk Selskab i 1926.

Ths. Sonne blev udnævnt i 1960 til æresborger af sin fødeby Rio de Janeiro.

Ths. Sonne blev i 2003 - KUKS – komiteen for udlandsforeningers Kulturelle Samvirke – højt agtede og aktive præsident.

Ths. Sonne modtog en række fornemme udmærkelser for sit virke for Brasilien:

  • Officcerkorset af Ordem do Mérito Naval (1962)
  • Officerkorset af Ordem de Rio Branco (1966)
  • Kommandørkorset af Ordem de Rio Branco (1985)
  • Storofficerskorset med brystsjerne af Cruzeiro do Sul

Karrierer

Udover sit virke i Dansk Brasiliansk Selskab, var Ths. Sonne direktør for en række virksomheder bl.a. Nordisk
Medicinal Industri A/S, Dansk Handels Central I/S, og han introducerede i begyndelsen af 60erne Diners
Club International i hele Norden

I 1970 var han medstifter af KUKS – Komiteen for udlandsforeningers Kulturelle Samvirke. Siden 1977 var han
Komitéens formand med H.K.H. Prinsgemalen som protektor. I KUKS fortsatte han det bilaterale samvirke, nu
med alle FN lande, i et forsøg på at befordre forståelse, venskab og respekt mellem alverdens nationer.

Formand i Dansk-Brasiliansk Selskab – 1945 - 1986

I 41 år var Ths. Sonne dansk Brasiliansk Selskabs dynamiske, engagerede og utrættelige præsident. Han har i sit virke for Brasilien arrangeret talrige udstillinger for brasilianske kunstnere, forestået koncerter med brasilianske musikere, foredrag og film om Brasilien, både på det forretningsmæssige og det kunstneriske område. Hvert år på stiftelsesdagen (11.3) og på Brasiliens nationaldag (15.11) var der aktiviteter i Dansk Brasiliansk Selskab.

Højdepunkter i Ths. Sonne bestyrelses tid

  • I 1947 blev Kong Frederik IXs bror, arvepris Knud, selskabets protektor og Brasiliens til enhver tid siddende ambassadør blev selskabets ærespræsident. Efter arveprinsens død i 1976 overtog arveprinsesse Caroline-Mathilde hvervet som protektor.
  • En af største manifestationer gennem Ths. Sonnes 41-årige virke var en storstilet koncert i 1951 med selveste Heitor Villa – Lobos, Brasiliens verdensberømte komponist, der i Danmarks Radios Koncertsal dirigerede egne værker. En fantastisk succes.
  • I 1960, blev Ths. Sonne inviteret til indvielsen af Brasiliens nye hovedstad, Brasília. Han blev udset til at være Danmarks officielle repræsentant, der medbragte Danmarks gave, sculpturen Den lille Havfrue i halv størrelse. Det var en gave fra Danmark og venner af Brasilien, heriblandt en række store danske virksomheder med interesser i Brasilien. Ved denne lejlighed blev direktør Sonne modtaget af Brasiliens præsident Juscelino Kubitschek. Den lille Havfrue er i dag placeret ved den lille sø foran Marineministeriet i Brasília.
  • I 1986 forestod gallafestlighederne ved Dansk Brasiliansk Selskabs 60 års jubilæum og trådte her efter 41 års virke tilbage som selskabets Præsident og overlod det til prinsesse Dorrit Romanoff. Han forblev dog til sin død selskabets ærespræsident.